Veien til merket

Barrierefri fritid er et inkluderingsmerke som tildeles aktivitetestilbydere som fullfører Unge funksjonshemmedes kompetansehevings-program om funksjonsmangfold, kultur og fritid. Virksomheten vil få hjelp til å utarbeide og starte endringsprosesser som fremmer inkluderende praksis i et langtidsperspektiv.

Kriterier

For å oppnå barrierefri fritids inkluderingsmerke må virksomheten ha:

Forankring i organisasjonens ledelse og styringsdokumenter:
For å jobbe systematisk med inkludering i alle ledd av en virksomhet vet vi at ledelsen må være på lag. Felles forståelse av mål er avgjørende. Vi tilbyr kurs for store og små ledergrupper, samt kurs ved årsmøter og samlinger.

Målrettet handlingsplan:
Virksomheten får hjelp til å kartlegge behov og utarbeider relevante tiltak som følges opp.

Tilgjengelig informasjon:
Manglende informasjon, utforming av nettsider og hvordan informasjonen blir kommunisert kan skape barrier og virke ekskluderende. Derfor er tilgjengelighet et viktig tiltak.

Krav om evaluering to år etter mottatt merke:
Det etableres en tidsramme, hvor det to år etter mottatt merke må foretas en evaluering av iverksatte tiltak. Ressurser og oppfriskningskurs vil tilbys, og oppdateres på våre nettsider fortløpende.


Hvordan oppnå merket?

1. Oppstart

Ta kontakt med Barrierefri frititid- teamet! Sammen diskuterer vi hvilke behov dere har og hva slags opplegg som passer best for deres virksomhet. Vi avtaler hvordan arbeidet skal forankres i virksomhet med ledelse/styringsgruppe.

2. Vi holder kurs

Varighet av kursopplegg og antall ganger avhenger av hvilke behov dere har og hvor mange deltakere som skal være med.

3. Handlingsplan

Handlingsplan og ansvarsfordeling utarbeides av virksomhet.

4. Oppfølgingssamtale

Møte med ledelse og representant for handlingsplan. Plan presenteres og skal inkludere tiltak som ble diskutert under kurs.

5. Godkjenning

Handlingsplanen godkjennes av oss i Unge funksjonshemmede.

6. Gratulerer!

Dere kan nå benytte dere av Barrierefri fritids inkluderingsmerke! Vis fram at dere jobber for inkluderende fritidsarenaer for alle.

7. Evaluering

To år etter dere har mottatt merket foretas det en evaluering.


Goder

Dere står fritt til å bruke Barriefri fritidsmerket, på den måten som passer dere best.

  • Som en del av programmet har dere tilgang til rådgivning fra Unge funksjonshemmede gratis 4 timer de første 2 årene. Avtal et møte med BFF-teamet.

  • Dere blir en del av nettverket som har gjennomført Barrierefri-programmet hvor dere kan utveksle erfaringer og komme i kontakt med andre som driver lignende aktiviteter.

  • Oppdatert kunnskap, nyhetsbrev og informasjon.

  • Dere er med på å bryte ned funksjonshemmende barrierer!